Фестивален дневник: 5 юни

Какво можете да видите, чуете, усетите и посетите днес в рамките на ДОМА Арт Фест?
 
Днес, 5 юни, от 16:00 ч. започваме в РКИЦ с лекцията “Видео арт” на един от най-нашумелите руски видео артисти -Владимир Каковкин. Той прави видео арт за популярни руски музикални банди като Tesla Boy, Easy M, Pompeya, Masha Era и DJ Oid. За тях той създава различни видео изображения, синхронизирани с музика чрез MIDI и BPM аудиогенератори. Владимир е също така член на групата на Вера Полозкова – известна руска поетеса, която рецитира стиховете си на сцена под музикален съпровод – където върху три екрана създава поетични и емоционални видео илюстрации.
 
От 17:00 Маша Ера ще изнесе лекция “Сценография и музикално изкуство”. В нея тя ще говори за новите технологии във визуалните изкуства и ще представи няколко интересни театрални проекта, които превръщат класически  интериорни пространства в представление и зрелище. Маша ще се спре също на няколко примера за нестандартни театрални локации като гора, езеро и др., които все по-често стават обект на интерес от страна на пърформъри, артисти, режисьори и организатори. 
 
От 18:00 ч. илюстраторът Виктор Меламед ще дискутира с публиката на тема “Илюстрацията като хайку”, а веднага след него абстракционистът Павел Киселев ще изнесе майсторски клас “Пространствени композиции”.
 
Всички лекции в Образователната програма на ДОМА 2014 се провеждат в Руския културно-информационен център на ул. Шипка 34.
 
Фестивалната вечер ще продължи от 20:30 ч. с кино прожекцията на филма “Проверка по пътищата” от 1971 г. на режисьора Алексей Герман. 
 
Аудиовизуалният пърформанс на Маша Ера и Владимир Каковкин ще можете да чуете утре вечер, петък, 6 юни, на партито по случай втория рожден ден на betahaus в изоставената банка Въ Банкъ на бул. Цар Борис III 126. Начало: 21:00 ч. 
 
Изложба с творбите на Виктор Меламед можете да видите в РКИЦ. Картината, която Павел Киселев, нарисува на живо пред публика специално за ДОМА Арт Фест, е изложена в пространството на Телефонната палата и може да бъде разгледана до 8 юни включително.
 
Всички събития в рамките на ДОМА 2014 са с вход свободен.
 
Още от програмата на фестивала ще намерите тук.